Virtuaaliset maailmat

Pian chattien tultua ihmisten käyttöön, teknologian kehittäjät, koodarit sekä markkinavoimat ymmärsivät, että heillä oli käsissään nyt melkoinen kultakimpale, jota vain piti lähteä kehittämään. Pelkkä keskusteluun liittyvä chattaily oli aika yksinkertaisesti ja kaupallisesti vaikea hyödyntää, joten oli aika seuraavan kehitysaskeleen eli virtuaalisten maailmoiden. Virtuaalinen maailma olisi sellainen paikka, jonne netin käyttäjä voisi mennä oman eskapistisen luonteensa kanssa ja profiloitua vaikka miksi.

Second Life

Yksi suurimmista virtuaalisista maailmoista on Second Life, jonne jopa monet kaupungit ovat tehneet itsestään virtuaalisen kopion. Second Life maailmassa voit seikkailla ja elää itsenäsi, tai niin kuin useimmat tekevät, luovat oman virtuaalisen profiilinsa, joka tekee täsmälleen mitä haluaa ja missä haluaa virtuaalisesti- kaikkea sitä, mitä ei todellisuudessa voi tehdä. Second Life on yksi niitä harvoja virtuaalisen maailman ohjelmistoa, joihin on saatavilla suomenkielinen, EU-rahoituksella tehty monipuolinen käyttöopas, joka kertoo miten virtuaalisessa maailmassa voi elää.

Second Life maailmassa jokainen käyttäjä elää oman avararinsa välityksellä. Avatar on maailman asukas, joka sitten liikkuu maailmassa ja kommunikoi muiden avatarien kanssa, rakentaa elämänsä ja ostaa tuotteita ja matkustaa, tekee töitä. Käyttäjä voi olla Second Lifessa vaikka kissa. Second Life maailmaan mennään joko Welcome Islandin kautta tai jonkin Community Gatewayn kautta. Tervetulosaarella on kuitenkin hyvä opetella avatarin liikkumista, kamerankäyttöä ja kommunikointia, ennen varsinaiseen Second Life elämän aloittamista.

Jokaisella avatarilla on sitten vähitellen kehittyvä oma omaisuus ja ystävät Second Lifessa. Second Life on niin suuri kokonaisuus, että sen kertominen vaatisi oman erillisen sivustonsa.

Pelimaailmat

Virtuaalisia maailmoja on myös erilaiset pelimaailmat kuten World of Warcraft, jota pelataan satojen tuhansien pelaajien toimesta joka päivä ja esimerkiksi autopeli Grand Theft auto on virtuaalisen maailman peli ja monet muut. Useimmassa näissä pelaajat seikkailevat todella isossa maailmassa, jossa he myös voivat vapaasti kommunikoida muiden pelaajien kanssa, tehdä yhteistyötä tai taistella. Monissa virtuaalisissa pelimaailmoissa on myös mahdollisuus luoda omia joukkueita, heimoja, kiltoja ja kehittää sitten omaa ryhmää eteenpäin ominaisuuksia ja omaisuuden kautta – virtuaaliset maailmat mahdollistavat vaikka mitä.