Mobiili-ihminen

Viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet Suomessa ja koko maailmassa mobiiliverkkojen valtakautta. Nykyään lähes jokaisella ihmisellä Suomessa on taskussaan älylaite, joka toimii myös puhelimena, mutta se on jo paljon muutakin kuin vain puhelin. Vuonna 2018 älypuhelinkäyttäjiltä kysyttiin, mihin he käyttävät puhelintaan ja 92% vastasi äänipuheluihin, 83% tekstiviesteihin ja 83% sähköpostiin. Toisaalta 87% kertoi kuvaavansa puhelimellaan ja 78% käyttävänsä erilaisia sosiaalisen median kanavia ja 80% käyttävänsä laitettaan nettiselailuun. Mobiilimaksamiseen sitä käytti jo 53% käyttäjistä ja 52% erilaisten pikaviestisovellusten käyttöön. Elokuvia, musiikkia tai kirjoja kulutti älypuhelimella 62% vastaajista. Tutkimukseen osallistui monta Euroopan valtiota ja näiden kaikkien kesken Suomessa pikaviestisovellusten käyttö oli yleisintä ja vähäisintä se oli Kreikassa (vain 7%). Mobiilipelaaminen taasen oli yleisintä Tsekeissä ja videokuvaus Unkarissa.

Sovellukset

Harvat älypuhelimen käyttäjät ovat katsoneet, kuinka monta sovellusta heillä omassa puhelimessaan on, mutta niitä on kymmeniä ja monien elämä on nykyään kietoutunut monen kaarteen kautta puhelimeen. Puhelimalla ei enää vain oteta yhteyttä kavereihin tai hoideta asioita puhelimitse vaan käytännössä sillä voi jo nykypäivänä hoitaa niin kaikki pankkiasiat, nettiselailut kuin myös pelailut. Puhelimiin on saatavilla, jos jonkinlaista sovellusta, esimerkiksi Google Playssa oli jo 2017 yli 3,5 miljoonaa eri sovellusta, joita ihmiset voivat ladata ja asentaa omiin puhelimiinsa- osa maksullisia ja osa maksuttomia. Viime aikoina mobiilimaksaminen on tullut entistä automaattisemmaksi ja olemme vain pienen matkan päässä siitä, että käydessämme kaupassa, kauppa automaattisesti veloittaa tililtämme mukana olevat kauppatarvikkeet, kun astelemme ulos kaupasta tai kaupan alueelta – kaupan ”rajalla” ovat automaattiset sensorit, jotka lukevat tuotteet mukanamme ja automaattisesti ottavat yhteyden asiakkaan älylaitteen kautta maksujärjestelmiin- ja kaikki tulee tapahtumaan ilman asiakaspalvelun väliintuloa. Mobiili-ihminen tarkoittaa vähitellen sitä, että nyt älylaitteessa olevat sovellukset tulevat olemaan joko osa vaatteidemme älyä tai, kuten jotkut ovat jo nyt tehneet, osa meitä itseämme. Jo nyt voidaan ihomme alle asentaa erilaisia digiantureita ja tunnisteita, joilla meitä voidaan seurata joko tahdostamme tai tahdostariippumatta.

Tulevaisuus

Onko mobiilielämä kuitenkaan tulevaisuutta? Miten elämme tulevaisuudessa, tuleeko älylaitteista osa meitä, osa kehoamme, vai kehitämmekö vain erillisiä laitteita. Millainen älypuhelin on kymmenen vuoden päästä, vai onko se meihin suoraan integroitu siru. Jo nyt mukanamme olevat älypuhelimet kertovat erilaisille palvelimille missä milloinkin olemme ja mitä teemme, ne pystyvät seuraamaan pulssiamme, liikeitämme ja ne muodostavat koko ajan historiatietoa siitä, mitä teemme ja missä teemme- meidän ei tarvitse enää itse muista, koska laitteemme muistavat puolestamme.